Pioneer SA-8800 Onarım Repair

 Pioneer SA-8800

Aytekin Çimen Bey’in yeni gözdesi başka gruplarda paylaşmıştım ancak burada yeni yayınlıyorum.. ; o yıllarda büyük sükse yapan tasarım ve gücü ile takdir ettiğim modellerden. Kendi segmentinde şık duruşu, mühendislik ve tasarım konusundaki başarısı ile oldukca iddialı serilerden. Cihazı çalışıyor diye alınmış, alındıktan sonra da bir hayli süre rafta bekledikten sonra tarafıma ulaştırdı cihazı. Komple bir bakalım edelim nesi var nesi yok neler iyileştirilebilir yapılabilir diyerekten.
Cihazı seri lamba ile bağladım, baktım ses tek kanalda var diğer taraf ben burada yokum diyor, çalışan kanaldan da ses pekte hoşnut gelmiyor, potans ve komitatörleri kurcalayınca uğultu-hışırtı diz boyu. Zira daha önce onardığım, bakımlarını yaptığım cihazlardan biliyorum böyle olmaması gerek….. İçini açıp baktığımda ise yılların yorgunluğu oturmuş üzerine. Her yerde ufak ölmüş böcekler, kir lekeleri, zamanında spreylerle yapılan işlem sonrası tozların da etkisi ile katran gibi olan komitatör swtich grupları vs.. vs.. Çıkış transistörlerini ölçtüm ilk olarak, hepsi sağlam bu güzel haber bunu yaparken de lehim değdirmeden yaptım ki bu tarafta işlem yapıldıgını anlayınca insanımız nedense cihaza çöp gözü ile bakabiliyor. Normalde boşa alınmalı ve o şekilde ölçüm yapılmalıdır yanıltır ancak daha profesyonel ölçüm cihazlarında net bir şekilde bunu anlamak mümkün. Piyasada satılan 200-300 TL lik Avometreler yanıltabilmektedir. Sonrasında biraz keşif yaptım, baktım altına üstüne içine daha önce neler yapılmış, hangi noktalara parmak atılmış. Olmazsa olmaz yurdum insanı yaratıcılığı, yine helal olsun dedim ama tel atmamış, ufak sigorta vardı demek elinde patlak sigorta üzerine balçık gibi de olsa tutturuvermiş. Sigara jelatini bile saranları görünce takdir ettim yine de . Sonrasında yapılacak işlem planı çıkardım kendime; cihaz çok ama çok yorgun, kanalın birinden ses gelmiyor çalışan kanalda zaten bir garip çalıyor.
Benim mekanda biraz yer actım, bu sırada ön panel ve üst kapak da restore için dışarıya gitti. Komple dağılacak cihaz işi baya uzun sürecek belli, derken paramparça ettik cihazı  Yoksa öyle üfpüf yaparak düzelecek sıfırlanacak yeri yok. Bu serilerin DC besleme katında bir kaç hastalığı vardır, biraz kronik biraz ironik Sonrasında ölçümlerimde hatalı buldugum, yorgun olan vs.. fotolarda da birkaçını işaretleyebildiğim kompanentleri değiştirdim, diğer kısımlarda neyseki sorun yok bu güzel haber yani diğer kanal işini çözdük. Amma daha yapılacak çok iş var, birkaç kapasitör değerleri hoşuma gitmedi, ilave olarak input kısmındaki kapasitörlerinde üstünden geçtim. Elimde olan elna lardan takıverdim. Amplifer ve ton kontrol katında da birkaç haz etmediğim kompanent vardı onları da yeniledik, bir grup direncin üzeri birhayli kararmış. Ana sebebi ısınmak…. Büyük gücte direncler zaten ısındığı için bu yapıda konulur ancak sprey vs.. gibi etkenler birde ortam kir tozu ile birleşince hava sirkulasyonu daha da kötü oluyor ısı giderek artınca da bu sonucları doğuruyor. Çıkısdaki kanalın tekinin arıza sebebi de aslında bu, birde daha önce onarım yapılrken piyasadaki kapasitorlerden takılmıs ısı arttıkca artık püf olmuş…
Sonrasında başladım bütün komitatör, swtich, potans Allah ne verdi ise. Teker teker gelin desem de dinletemedim  Dışardan izlemesi ve bakması çok zevkli gelsede switch ve komitatör grubunun temizliğini yaparken çok gergin olurum. Ya ne var sanki içini açıp temizliyosun işte, tabi canım minnak minnak kontaklar. Bir elimde büyüteç öbür elimde neşter, cımbız.. Bildiliğin bypass ameliyetı, bir pim oturmasa, kırılsa yamulsa bitti gitti. Yenisi de yok………… Tüm kontak temizlikleri bittikten sonra röleyi de kontrol ettim. Gayet güzel ölçüm sonucları ancak bu kadar sökmüşken yine ufak bir temizlik yapmadan takmak olmazdı. Sonrasında geldik kart temizliklerine zaten bütün kart ölçümü ve parça değişimleri tamamlandı artık. Öncesinde zarar görebilecek tüm malzemeler sokuldu, notlar alındı… vs vs, Ne ile temizledik; önce besmele sonrasında değişik karışımlar çok takılmayın ona  Termal macun yenilemesi, eski cam sigortaların yerine seramik sigorta ile update edilmesi, trimpotların yenilenmesi, eskiyen lehimlerin yenilenmesi derken notlarımı kontrol ede ede toplamaya başladım cihazı. Cihazın eli gözü açılınca, boyası kalkan trafo gözüme batmaya başladı, ya hep ya hiç  onu da ben boyadım.
Bu tip derinlemesine onarım bakımlarda en son toparlarken çok acele etmem, aldığım notları, fotoğrafları tek tek tekrar tekrar inceledim baktım kontrol ettim. Sonra verdim enerjiyi: Kader anı role çekti baktım seri lamba parlaklığında anormal durum yok derin bir nefes aldım. Her şey yolunda derken vumetre kanalın biri çalışmıyor, hemide bozuk olan kanal. Haydaaa…. Araştır et incele derken onuda çözdüm çok şükür, bias ayarını yapıp ısı ve gerekli ölçüm kontrolü ile tetikte biraz olup bitene baktım. Anormal bir durum var ise hemen müdahale etmek lazım yoksa duman tütsü gibi çıkar erken davranılmaz isede ard ardına malzeleri yakabiliriz.
Cihazın ön panelindeki plastik aksamı Aytekin Bey boyaya verdi, birkaç kez takdık soktuk boyayı yapamışlar vs.. Aytekin bey arıyor; geliyorum müsaitsen boyayı bitirdiler, bir bakıyoruz montaj yapınca daha çok belli işçilik hatalı söküp tekrar, tekrar birkaç kez bu süreci tekrarladık, ancak sonrasında toplayınca artık daha da güzel… herşey mis gibi, geriye yaslanıp biraz vumetre ışığında cihazı izleyip baştan sona yaptklarım geldi gözümün önüne. Benim için tarifi olmayan güzel bir duygu cihaz resmen tebessüm ediyor…... Bir müddet dinledim; biraz pikap, biraz Diy DAC player gayet güzel ve stabil şekilde çalıyor. Bu kadar detaylı işlem sırasında birde Re-Cap yapılsa tadından yenmezdi, ileriye yönelik bütün kapasitörler update edilecek sözleşip teslim ettim cihazını. Güzel ve Mutlu günlerde kullansın.




















































Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rega Elex-R Amplifer Onarım Repair

Sansui AUX701 Full ReCap Restore & Onarım