AVR Pioneer VSA-E07



 AVR Pioneer VSA-E07

 

Saim Onuk Bey’in cihazı, arızası ise çalışmıyor . Kendisi severek kullanıyormuş voltaj dalgalanması olmuş, Cihaz açık unutulunca uzunca süre sonra çalışmaz olmuş.... İstanbul dışından arayıp bulmuş beni, telefonda yaptığımız görüşmede cihazda yaşam belirtisi olarak sadece kırmızı stand-by ışığı yanmakta, kargo ile güzelce paketleyip gönderdi sonrasında. Yoğunluk geçsin bakalım dedik.

 

Cihazı ön kapağı kaldırıp ön kontrol yapıp sonrasında enerji verdim, ben burda yokum diyor. Power tusuna basınca da belirti yok, +5V da sorun yok belli ediyor kendini, nasıl anlarız dersek ön paneldeki led kırmızı yanıyor; AVR cihazlarda stand-by dediğimiz ön bekleme voltajı ile beslenmektedir. Bu sırada çok düşük bir akım çekilir, Güç transistörleri- trafo-ekran-CPU-GPU-RAM-FLASH vs... devrede olmadıgı için de düşük güç çekme işi bu yüzdendir. Stand-by genellikle marka modele tasarıma göre değişmekle birlikte yaygın olarak +5V kullanır, Tüplü TV dede böyledir LCD TV lerde de. Bazen soruluyor merak edilip; AVR cihazımı fişten çekiyorum kullanırken takıyorum, fişte takılı olmasının cihaza hiçbir yan olumsuz etkisi yoktur; ancak yıldırım düşer bu senaryo apayrı tabi... TV örneğini de bu nedenle verdim aslında; hangimiz kullanmadığımızda TV yi fişten çekiyoruz?  Senaryo aynı-mantık çalışma prensibi aynıdır. Cihazda ya da kumanda da power tusuna bastıgınız anda gerekli yerlere cihaz komut gönderir hadi artık tüm birimlere enerji gönderelim der...... ( Bu öneri sadece AVR yeni nesiller için olup Vintage cihazlar için geçerli değildir ! )

 

Bu tip cihazlarda arka paneli ve 40 küsür vidayı tamamen söküp ancak ulaşmaya hazır hale getirirsiniz ilgili karta. Tabi Mainboard tek parça yapılmadı ise, çoğu AVR cihazlarda tek parçadır, işçiliğinin zahmeti de arızaya ulaşma sebebinin zorluğuda budur, zor meşgatli işler. Cihazın özellikle CPU kartın oldugu kısma çıplak elle dokunmak kumar oynamaktır; çalışacak cihazı da bozarsınız. Peki ne yapmalı; önce besmele : ) Antistatik eldiven ve Antistatik bileklik kullanmak basit-pratik-can alıcı bir gereksinimdir. Cihazı toplamadan arızayı yaparsanız denemek için özellikle GND toplayıcı vidalardan birini eksik taksanız cihaz kendini korumaya alır vs...  Öncelikle bu zorlu süreci atlatıp sonrasında ön besleme dediğimiz Stand-by kısmındaki rölenin oldugu kısma ulaştım problem yok, süren transistör de sağlam, servis manuelinden hattı takip edip ilgili kartı buldum. Bu kısımda hem speaker terminalleri, hem de ana besleme ünitesi yer almakta. Cihaza ana gücü sağlayan kısım burada; fazla ısı nedeni ile TO-220 kılıflı transistörün emiterinden fazla akım geçmeye başlayınca yan unsurlar olan TO-92  kılıflı 2 transistörü patlatmış. İlk başta çok şey belli olmuyor gibi dursa da kartın lehim yüzeyini çevirince nar gibi olan yanmış yolları görmemek içten değil.  Türkiyede birebir yenisi yok, elimde sağlam olanlar vardı neyseki bunları taktım, bu civarda yer alan kapasitörleri de yeniledim. Özellikle elektrolitik tip kapasitörlerde zaman ve ısı ömrü kısaltmaktadır, ısıya maruz kalınması süreci daha da kısa tutar....... Sonrasında bu kısımda hasar gören yolları bakır tel kullanarak onardım, üzerine PCB boyası sürüp iletkenliği sağlamış olduk. Bunu sadece görsellik katsın diye yapmıyoruz; PCB dediğimiz baskı devre kartları üzerinde yer alan bakır yolların üzerine üretim esnasında PCB boyası baskı tekniği ile işlenir ancak lehim yapılacak kompanent bacak kısımları hariç. Bu sayede elektronik devreler dış ortam korozyana daha dayanıklı olur, Baskı devre çıkaranlar hatırlarsınız Üniversite döneminde yaptığım devreler çöp olurdu belli zaman  sonra bakır yollar kararıp zamanla da çürümeye başlıyordu. Büyük soğutucu bloklar üzerinde yer alan çıkış transitörler birhayli altta kalıyor bunları gözle kontrol ettim,bu kısma ulaşması da bir hayli çetrefilli. Kurumuş gibi duruyor sanki, bir bloğu sökünce kurumuş diş macunu gibi olduğunu farkedip iki blokta yer alan atıkları temizledikten sonra termal macunu yeniledim. 

 

Toparlarken RCA soketlere bir polish yapıp partlattım, bunun da görsele hoş görünmesi ile ilgisi yoktur : ) bütün analog inputlar burada dolayısı ile soketler üzerindeki oksidasyon hem geçirgenliği azaltır hem de noice dediğimiz istem dışı parazitlere sebep olur tabi bunuda yaparken sadece dışı değil içinde yer alan canlı ucu da temizlemek gerekir, 20 liralık RCA kabloyu uprage edip adam akıllı bir para verince nasıl fark yaratıyor değil mi, işin püf noktası bu aslında geçirgenliği yükseltmek amacımız. Dıgıtal ınput girişi fiberoptik soketlere fazla yanaşmamak lazım. Cihazın dış yüzeyi kompe metal baya güzel kaliteli bir üretim yapılmış. İç şasede de bakır alaşımlı bir metaryal kullanmış, Pioneer cömert davranmış bu seride tekdir ettim.

 

Güzel günlerde kullanılsın

Saygılarıma

Tuncay

 














Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pioneer SA-8800 Onarım Repair

Rega Elex-R Amplifer Onarım Repair

Sansui AUX701 Full ReCap Restore & Onarım