Musical Fidelty B200X


 

Musical Fidelty B200X

Accuphase E206 ile birlikte teslim edilmişti, cihazın sahibi sesini çok seviyordum arıza yaptı, ancak tek kanalda aşırı bir vınlama oluyor buna da bakalım diyerek iki cihazını teslim etmişti. Dış sadeliğine bakıldığında pek dikkat çekmese de ‘’Musical Fidelity’’ markasını tanıyanlar bilir. İngiliz markasının birçok üst düzey ve sıradışı üretimleri dikkat çekmektedir.
Cihazı speaker ile sürmeden ölçüm yapmak istedim, tamir işinde sık karşılaşılan bir durumdur. Voltaj kaçağı varmı diyerek ; kanalın birinde DC 35V civarı görüyorum. Speakerlarımıza yeterince hasar verecek düzeyde bir voltaj, sürekli arızalı cihazlarla ugrastıgımız için tezgahta deneme yaparken speaker girişine seri olarak kapasitör kullanırız. Müzik dinlenesi bir setupta ses frekansında kırpma yaptığı için kullanılası bir durum olmasa da deneme tezgahında speakerlara zarar vermeyi önleme adına basit ve kullanışlı yöntemdir. Kapasitörün yapısı gereği DC voltaj altında kesime uğrar ve bu senaryoda olan DC voltaj kaçağı olan ampliyi dalgınlıkla speaker larımıza zarar vermekten kurtarır. Kullanıcı ile görüştük neyse ki kısa süreli vınlama sesi duyunca şüphe duyup hemen kapatmış cihazı, speaker larına zarar gelmemiş. Özellikle onarım sırasında yapılacak değişikliklerin ses karakterine yapacağı değişiklik yönünde tereddütler vardı, buna sadık kalmak şartı ile onarımını rica etti.
Halk diline sakız olan şapka transistör kılıfına sahip Mosfet TO-3 kılıf Mosfet barındırıyor , mosfetler devre üzerindeki ölçümlerde yanıltabilir. Boşa alıp tüm Mosfetlerin tetiklemelerinin düzgün çalıştıklarına ikna olsam da belirli kompanentler ile deneme devresi kurup yük altındaki tepkilerinde de sorun olmadığından emin oldum. Devre üzerinde drive katındaki bir grup üzerinde Collektör – Emiter arası düşük empedans huylandırdı, boşa alıp tekrar ölçtüm sizlere ömür. On Semi tedarik ile hfe leri birbirine yakın eşleme yaparak 4 sürücü transistörü iki kanal için yenilendi eşik olarak. Vlossları yükselmiş kapasitörleri de iki kanal için uprage ettikten sonra setup trimpotların da artık kaçırdığını farkedip bunları da yeniledim. Stereo cihazlarda değiştirilen kompanenti eşik olarak değiştirmek en doğru iştir, Sağ kanalda nereye el atıyorsak sol kanal da da aynı şekilde kompanentin değişimi gerekir. Özellikle trimpotlar çok göz ardı edilir ancak basit ucuz maliyetsiz bir işlemdir, anlık peak tepe artışı özellikle setup aşamasında her şeyi berbat duruma getirebiliyor, çıkışları bile yakabilirsiniz.
Seçiçi komitatör görevi yapan gofret switch de temizliği yapıp termal macunları da yenilendikten sonra eski tadı ile yeniden kullanılmaya devam edilebilir.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pioneer SA-8800 Onarım Repair

Rega Elex-R Amplifer Onarım Repair

Sansui AUX701 Full ReCap Restore & Onarım